Isla Espiral

Om invulling te geven aan onze visie op het onderwijs hebben we Isla Espiral bedacht. Dit is een programma voor al onze leerlingen om ze spelenderwijs kennis te laten maken met onze kernwaarden ‘ontmoeting’, ‘verwondering’ en ‘eigenheid’.

Isla Espiral

Veertien kinderen zijn beland op Isla Espiral. Samen gaan ze op avontuur en tijdens hun reis over het verlaten tropische eiland, komen ze langs poorten waar ze opdrachten moeten oplossen. Die opdrachten gaan over ontmoeting, verwondering en eigenheid. Wat betekenen die woorden eigenlijk? En hoe krijgen de kinderen de poorten open?


Op Isla Espiral willen we onze leerlingen ruimte geven, inspireren. Hen uitdagen zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Op het eiland maken leerlingen spelenderwijs kennis met onze kernwaarden ‘ontmoeting’, ‘verwondering’ en ‘eigenheid’ en met onze strategische richtsnoeren, ‘ontdekken en ontwikkelen van talenten’, bijvoorbeeld. Onze leerlingen geven op Isla Espiral zelf invulling aan de Beweging naar de toekomst.

De interactieve kaart van Isla Espiral

Het avontuur op het eiland is inmiddels al even an de gang. Er zijn een aantal poorten geopend. Ieder poort heeft een eigen verhaal en eigen leerdoel. Klik op de kaart hieronder om naar de interactie kaart te gaan. Van de poorten die geen slotje hebben kun je het verhaal bekijken. Tip: begin bij het 'X'-je aan de linkerkant van de kaart.

Klik op de kaart om Isla Espiral te bezoeken

Worden wie je bent

Juist in een wereld die steeds verandert, is het belangrijk om te weten wie je in de kern zelf bent. Dat is dus ook waar we voor staan: bij SaKS kun je worden wie je bent. Niet alleen leerlingen, maar ook leraren en andere medewerkers doen dat. Vol zelfvertrouwen, zelfbewust en zelfverzekerd. Zodat je vanuit vrije keuze, terwijl je weet wat je kan, samen met anderen kunt bijdragen aan de wereld.

Worden wie je bent was de uitkomst van de strategische periode (2014 t/m 2018) waarin we geïnspireerd, geënthousiasmeerd en geëxperimenteerd hebben met nieuwe vormen van onderwijs. Maar hoe word je wie je bent? Op die vraag geven onze kernwaarden, ons DNA, een antwoord:

  • Verwondering
  • Ontmoeting
  • Eigenheid

Vanuit verwondering ontdek en ontwikkel je talenten van jezelf en anderen. Vanuit ontmoeting werk je samen en leer je hoe je met relaties omgaat. En vanuit eigenheid beweeg je naar eigenaarschap, zodat je zelf kiest en autonoom wordt.

De 3 kernwaarden en het handelingsperspectief dat daar uit voorvloeit vormen de uitgangspunten voor de 9 poorten van Isla Espiral. Ben je door alle poorten hebben? Dan ben je geworden wie je echt bent.

Van strategie naar verhaal

Om 'Worden wie je bent' echt toepasbaar te maken voor onze leerlingen hebben we samen met een verhalenschijver Isla Espiral bedacht. De characters bestaan uit de verschillende bekende kindtypen en van ieder een jongen en een meisje. Ieder character heeft ook een uitgebreide achtergrondbeschrijving. Zo kan iedere leerling zich vereenzelvigen met een character.

Iedere poort op Isla Espiral begin met een spannend verhaal wat klassikaal gelezen wordt. Daarna is het aan de leerkracht om een opdracht te bedenken waarmee de poort geopend kan worden. Isla Espiral is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig lesprogramma dat in principe de hele basisschool periode bestrijkt en waar kinderen essentiële dingen over zichzelf leren.

De characters van Isla Espiral

SaKS Tijdlijn

Onze visie is voortvloeisel uit de talrijke dingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan. Een deel daarvan kun je zien in onze tijdlijn.

Bekijk de tijdlijn
Deel deze pagina

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant