“We zagen het wel een beetje aankomen, maar niet drie dagen voor de vakantie”, vertelt Marlies Pepping, schoolleider op de Matthieu Wiegman in Bergen. Haar SaKS-collega Sylvia Balvers, leerkracht van groep 5 op De Regenboog-Meidoornlaan beaamt: “Ja, we moesten snel schakelen.” Eén ding is zeker: van de vorige lockdown hebben we veel geleerd.
Eind november hebben ruim 200 SaKS-medewerkers tijdens de studiedagen samen het gesprek gevoerd over deze bijzondere tijd. Sylvia: “We hebben toen nagedacht over verschillende scenario’s en welke kansen en mogelijkheden die bieden. Zo hebben we ons goed voorbereid. Van communicatie met ouders tot een vaste dagstart. Elke school vult het in op zijn eigen manier.” Marlies: “We willen het afstandsonderwijs organiseren met zo min mogelijk stress voor leerkrachten, ouders en leerlingen. Dus zetten we de dingen in die helpen. De goede dingen houden we zo, en we veranderen onze aanpak waar het nodig is."
“Als team zijn we direct bij elkaar gekomen en ik vond het bijzonder om te zien hoe iedereen meteen snel schakelt en samenwerkt”, vertelt Marlies. “Taken worden verdeeld: waar ben jij goed in? Dan doe jij dat. Ligt er nu veel druk op ICT, dan wordt diegene vrij geroosterd. Zoveel motivatie om het goed neer te zetten. Indrukwekkend.” Sylvia: “Ook wij kwamen woensdag meteen samen. De vorige keer waren er veel verschillen tussen leerkrachten, daar wilden we nu vanaf. Voor alle leerkrachten hebben we nu een duidelijk overzicht gemaakt met drie contactmomenten en een vaste dagstart. Wie doet wat en wanneer? Dit overzicht hanteert iedereen. Schoolbreed.”
“We zijn tevreden met hoe het ging tijdens de eerste lockdown. We hebben in juni een enquete gehouden onder leerlingen en hun ouders. Wel hoorden we van ouders terug dat zij graag meer instructiefilmpjes wilden krijgen”, legt Marlies uit. “Dus die gaan we nu maken.” Sylvia: “Da’s grappig, bij ons gaven ouders juist aan dat ze meer vaste contactmomenten wilden met live ondersteuning. In plaats van instructiefilmpjes. Daarom kiezen wij voor dat vaste dagritme met drie contactmomenten.”
“In het voorjaar hebben we gemerkt dat ouders ontzettend hun best deden en zich verantwoordelijk voelden voor het lesgeven. Super natuurlijk, maar soms gaf dat stress. We zagen dat anderhalf uur werken genoeg was voor het maken van de taken. En wat doe je daarna?” Sylvia herkent dat: “Op school gebeurt er zoveel meer dan alleen het vakmatige, en daar gaat tijd in zitten.” Marlies vervolgt: “Wij willen ouders bemoedigen: wat jullie doen náást de lessen, is juist heel goed. Een kind wil elke dag leren. En dat kan ook door te koken, te bakken, te tuinieren en te praten met ouders.”
School is een ontmoetingsplek waar je het leven leert. Dat kunnen we niet in het afstandsonderwijs stoppen, de taken wel.
Sylvia: “Gelukkig hebben we sinds de vorige keer het werken met Teams helemaal in de vingers. Alleen niet iedere leerling heeft een computer. We brengen nu de vraag in kaart en zorgen ervoor dat iedereen straks een computer heeft opgehaald die dat thuis niet heeft.” Marlies: “De meeste scholen hebben een aanvraag gedaan voor subsidie voor extra digitale leermiddelen. Deze komen er hopelijk snel aan. Voor nu kunnen kinderen devices van school lenen.”
“Iedereen weet: er zijn kinderen die het thuis moeilijk hebben”, benoemt Marlies. “Door de gesprekken met ouders hebben we deze kinderen in beeld. Toch komen er ook nieuwe kinderen bij.” Sylvia: “Deze kinderen geven we een passend aanbod. Soms maak ik ook specifieke lespakketten voor deze kinderen. Als het nodig is doen we dat.” Marlies: “Ook zijn er mogelijkheden om met de gemeente samen te werken, of met de kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Wij geven ouders aan waar ze terecht kunnen.“
Uit de studiedag kwam de tip om de sociale samenhang op afstand te organiseren. Sylvia: “Zo hebben we de kinderen de vorige keer gevraagd om een interview te doen met een dierbare. Om uit te vogelen hoe iedereen de coronatijd op zijn of haar eigen manier beleeft. En voor vrijdag hebben we ook zoiets gepland: kinderen mogen op hun allermooist de tafel dekken, voor een lunch met het gezin of andere genodigden. En daar een foto van maken en deze uitwisselen.” Marlies: “Dat is nog eens een mooie kerstgedachte!”
Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.
Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.