13 december 2017

Claire Boonstra op de SaKS studiemiddag

Igor Verettas, Manager Onderwijs & Ontwikkeling
Igor Verettas
i.verettas@saks.nl

De laatste SakS Studiemiddag kende een spectaculaire opening. Claire Boonstra, oprichtster van Operation Education, nam het woord. SaKS Magazine sprak de prominente onderwijsvernieuwster. “De beweging bij SaKS is aan alle kanten merkbaar, het heeft alleen iets meer richting nodig.”

Wat was je indruk van de middag?

“Er hing een sfeer waar ik vrolijk van word. Ik ben een gevoelsmens en ik voelde een bepaalde energie. Typerend bij dit soort bijeenkomsten is dat mensen achteraan gaan zitten. Hier zaten de voorste rijen vol. ‘Gretig’ is het woord dat bij mij opkomt. Ook in mijn gesprekken met medewerkers merkte ik dat zij open staan voor nieuwe impulsen en niet meteen in de mopperstand schieten van ‘ik krijg mijn team niet mee’ of ‘ik word onvoldoende ondersteund’.”

Hoe kijk je tegen de beweging van SaKS aan?

“Overal in Nederland zijn scholen zich aan het oriënteren op de toekomst, maar meestal is dat nog een directieoefening. SaKS is bewust bezig om iedereen mee te krijgen, van hoog tot laag. Leerkrachten worden uitgedaagd: ‘pak je ruimte’. Dat creëert een bepaalde gemeenschappelijkheid. Als dat verbonden wordt aan een veilige omgeving, heb je een ideale voedingsbodem voor een transformatie.”

Dus we zijn er al?

“Dat zeg ik niet. Wat vaak ontbreekt in een fundamentele verandering is de expliciete keuze voor een bepaalde richting. Ik noem dat het ‘hoger doel’. Bij SaKS gebeurt er ontzettend veel, maar haast intuïtief. Als je leerkrachten vraagt: ‘waartoe zijn we hier op aarde?’, dan blijven ze het antwoord schuldig. In mijn ogen moet dat verder uitkristalliseren, waarna je veel gestructureerder de succescriteria, mechanismen en praktische invulling kunt definiëren.”

Hoe doen we dat?

“Dan komt die veilige omgeving weer om de hoek kijken. Die basis is er. Daarnaast ontwikkelt SaKS een nieuw meerjarenbeleidsplan. Dat is het uitgelezen middel om je hoger doel mee te formuleren. Onlangs heb ik een heisessie met het directieteam gehad om ze door dat proces te gidsen. Dat zal niet leiden tot een radicale koerswijziging in SaKS2020. In de praktijk is SaKS al op de goede weg met de nadruk op gepersonaliseerd onderwijs en talentontwikkeling. Mijn heilige overtuiging is dat scholen ‘op aarde’ zijn om het oneindig potentieel bij kinderen te ontketenen.”

Waar leidt die weg naartoe?

“Wat mij betreft naar een plaats waar alle conventies in het onderwijs ter discussie worden gesteld. Waarom hebben we lange schoolvakanties? Waarom zijn er klaslokalen? Waarom hebben we zelfs een fysieke schoolgebouw? Als scholen midden in de samenleving horen te staan, moeten we er dan muren tussen metselen? En als kinderen de toekomst zijn, moeten we dan niet erkennen dat leraren en schoolleiders het belangrijkste beroep van de wereld hebben? Als Operation Education hebben we ook niet alle antwoorden, maar we kunnen tenminste scholen helpen hun eigen toekomst uit te vinden.”

Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.