26 november 2020

De ogen van India

'Ik wil maar één ding: leren'
'Ik wil maar één ding: leren'

‘Mijn naam is India. En ik wil maar één ding: leren.’ Inmiddels doet India dat. En hoe. Ze is slim, ambitieus en heeft een doorzettingsvermogen van heb ik jou daar. De Klas op Wielen, een Samen-naar-Schoolklas voor kinderen met een (meervoudige) beperking binnen een ‘gewone’ basisschool – in dit geval Het Kompas – heeft daarin een belangrijke rol gespeeld.

De ogen van India

In de film ‘De ogen van India’ vertelt India haar verhaal. Omdat ze 24/7 zorg nodig heeft, is het voor de ouders van India een zoektocht geweest om een passende leerplek voor haar te vinden. Tegelijkertijd is ‘De ogen van India‘ een pamflet van hoop. Een voorbeeld van wat er wél kan. En laat de film zien hoe de mensen om India heen samen mogelijk maken wat ze het liefst wil: lerares geschiedenis worden.

Lef en gewoon doen

In Nederland zijn er 6000 kinderen zoals India, die intensieve zorg nodig hebben én willen leren. Ook zijn er ruim 20.000 kinderen die geen intensieve zorg, maar wel extra ondersteuning nodig hebben op school. En omdat ‘zorg’ en ‘onderwijs’ nu twee aparte systemen zijn, met elk hun eigen doolhof aan regels, budgetten en protocollen, is het niet voor alle ouders, leerkrachten en zorgprofessionals duidelijk hoe ze daarin hun weg moeten vinden.

Dat kan anders, vindt SaKS-bestuurder Helma van der Hoorn: “We hebben met zijn allen een papieren werkelijkheid gecreëerd, een soort construct waarmee we eigenlijk helemaal niet willen werken. Bij SaKS zijn we bezig om het onderwijs anders te organiseren. En dat kan door gewoon te doen. Actie ondernemen. Geef het voorbeeld binnen de mogelijkheden die er zijn en zorg er zo voor dat alle kinderen het recht krijgen om zich te ontwikkelen en hun talenten te laten zien. Daar heb je lef voor nodig. De ouders van India hebben lef, net als haar begeleiders en India zelf.”

Samen begrijpend lezen

De kinderen uit de Klas op Wielen draaien regelmatig mee met de klassen op het Kompas. Ze sluiten aan bij de gymles, lezen op de gang of spelen samen buiten. Leerkracht Chrissy van Unen heeft India een paar keer in haar groep 7 gehad: “Ze heeft meegedaan met begrijpend lezen en kwam met haar begeleiders langs tijdens de Sinterklaasviering.

Wat ik mooi vind om te zien is dat veel van onze Kompasleerlingen vertrouwd raken met de kinderen uit de Klas op Wielen. Zo heb ik nu twee meiden in mijn klas die elke pauze vragen of de andere kinderen ook komen. Superleuk. Een combinatie zoals wij die hier hebben, gun ik meer scholen.”

Maak kennis met India

Bekijk de film ‘De ogen van India’ hier:

Accepteer de marketing-cookies om de film te bekijken
Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.