3 december 2020

Feestdagen 2020

Vanuit verbinding vieren we verschillen
Vanuit verbinding vieren we verschillen

Kerstbrunches in plaats van diners, vloggende pieten en digitale sinten. Dit jaar gaat alles anders, dus ook de feestdagen. “En dat is mooi. Want scholen weten zelf wat het beste past bij hun eigen minigemeenschap. Ze maken keuzes vanuit vertrouwen. Dat is waar het in 2020 meer dan ooit om heeft gedraaid”, vertelt bestuurder Helma van der Hoorn.

“Of dat nu om de feestdagen of excursies gaat, of om de roosters die het afgelopen jaar anders waren dan anders. Binnen de scholen wordt het goede gesprek gevoerd over de waarden die zij belangrijk vinden. Van daaruit ontstaat maatwerk en mogen er verschillen zijn. En het waarderen van de kracht van die verschillen, dat is waar we bij SaKS zo in geloven.”

Worden wie je bent

De essentie van SaKS is: worden wie je bent. Daar is moed, kracht en vertrouwen voor nodig. Helma: “Het kan niet zo zijn dat ik als bestuurder zeg: we doen het op alle scholen zo. Dan neem ik een beslissing die misschien voor vier scholen goed werkt, maar voor de andere tien niet. Een school is een minigemeenschap, met eigen normen en waarden. Dus onderzoek de context, wees nieuwsgierig naar je omgeving en durf invulling aan je eigen keuzes te geven.

Ik vertrouw erop dat onze scholen goed afwegen wat ze doen en waarom ze dat doen. Dat elke school op zoek gaat naar wat binnen de huidige mogelijkheden wél kan en kiest voor wat bij ze past. Dat ze weten waar ze voor staan, en daar ook voor durven blijven staan.”

De Kring: laat doorgaan wat kan

Michael Vader, directeur van De Kring over zijn team: “We kiezen zelf wat het beste bij onze school past. En dat geldt ook voor de feestdagen. De dosis creativiteit die leerkrachten en werkgroepen loslaten op de vieringen binnen school is groot. Het gaat dit jaar misschien een tikkie anders, toch doen we er alles aan om er voor de kinderen iets moois van te maken.

Binnen ons team is er veel vertrouwen. Zo hebben we na de zomervakantie tijdens het thema ‘Alkmaar’ ook in kleine groepen het stedelijk museum bezocht en een rondvaart gedaan. En daarbij kunnen we rekenen op ouders, die we goed informeren over hoe we op een mooie en veilige manier de buitenwereld opzoeken of naar binnen halen. Dat is en blijft een meerwaarde. Een voorwaarde zelfs, voor goed onderwijs.”

De Lispeltuut: denken in mogelijkheden

“We zijn heel blij dat we dat ook dit jaar de feestdagen vieren in school, met hulp van digitale middelen waar het nodig is”, vertelt Rob Boekelaar, directeur van De Lispeltuut. “Dat is de kunst: blijven denken in mogelijkheden. Zo verschijnt de Sint dit jaar via een scherm in onze klassen en leeft het Kerstspel misschien wel meer dan ooit: een voorstelling met liedjes voor de hele school dat de bovenbouwleerlingen verzorgen.

Ze hebben er echt naar toegeleefd en kunnen veel talenten kwijt in het Kerstspel. Dit jaar nemen we de voorstelling op, waardoor de andere leerlingen het stuk in hun eigen klas kunnen bekijken en betrekken we de ouders via Social Schools. Zoals ieder jaar steek ik de schoolkaars aan met de oudste en jongste leerling en zingen we het schoollied.”

Matthiasschool: vloggende pieten en gezond verstand

“Een kinderfeest mag een kinderfeest zijn”, stelt Virginja Gudaite, directeur van de Matthiasschool, de Kardinaal de Jong en De Wegwijzer. “Alle drie de scholen hanteren de richtlijnen, gebruiken gezond verstand en vieren de feestdagen op een manier die bij de school past.

Op de Matthiasschool hebben we geen strooipieten, maar vlogpieten. En op de Kardinaal de Jong komt Sint in de klas. Ook op de Wegwijzer brengen Sint en zijn pieten een bezoek aan onze units. De teams op de scholen kiezen zelf, zijn stoer en werken ontzettend hard om er samen met de kinderen prachtige feestdagen van te maken.”

Verbinding als antwoord op polarisatie

“De scholen delen onderling veel met elkaar en kunnen het uitleggen als hun keuze anders is”, vat Helma samen. “Dit is voor ons belangrijk, dit speelt in onze omgeving, dit hebben onze kinderen en hun ouders nodig. Scholen nemen dingen van elkaar over, of denken: zo hebben we het nog niet bekeken. En dat is waar het om gaat: dat we die polarisatie die nu in de hele wereld aan de gang is, buiten de deur houden, dat we elkaar ontmoeten vanuit nieuwsgierigheid en dat we vanuit gezamenlijkheid respect hebben voor elkaars keuze, zonder oordeel.”

Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.