Op de Vlindertuin praten leerkrachten en leerlingen niet alleen met hun mond, maar ook met hun handen. Onderwijs met Gebaren heeft zijn intrede gedaan op deze school voor het speciaal basisonderwijs. En het werkt volgens intern begeleider Hennie Hoogland.
Een wijsvinger maakt een liggend rondje in de lucht. ‘Wij-allemaal’ betekent het. De kinderen hoeven er niet naar te raden, want de docent spreekt het woord ook uit. “Onderwijs Met Gebaren (OMG) is geen gebarentaal. Het vervangt niet het gesproken woord, zoals bij doven en slechthorenden, maar versterkt het”, legt Hennie uit.
Vorig jaar kreeg het team van de Vlindertuin een oriëntatiecursus in OMG en Hennie was meteen enthousiast. “Wist je dat maar 30% van de communicatie verbaal is? Non-verbale communicatie zoals stemverheffing, mimiek, lichaamshouding en gebaren zetten het verbale kracht bij.”
Bij OMG worden de belangrijkste woorden uit een zin met gebaren onderstreept. Zo vindt woordenschatuitbreiding via meerdere kanalen plaats, auditief en visueel. Het kan een geheugensteun zijn om woorden beter te onthouden. “Kinderen bij ons op school hebben ook vaak moeite om taal in te zetten bij emoties. Hoe mooi is het dan als je er een gebaar voor hebt. Daarnaast ga je met gebaren bijna vanzelf rustiger praten als docent. Dat is ook fijn voor leerlingen.”
Het speciaal basisonderwijs ontfermt zich over kinderen voor wie het reguliere onderwijs niet passend is. Het ligt voor de hand om te denken dat OMG vooral bij deze doelgroep zijn waarde bewijst. Volgens Hennie echter is het veel breder inzetbaar. “Je moet het zien als extra middel om kinderen te bereiken. Zij letten beter op, pikken de gebaren snel op en vinden het leuk om ze mee te doen. Je kunt het ook goed toepassen bij het onderwijs aan anderstaligen.”
Het team van de Vlindertuin staat nog aan het begin van het Onderwijs met Gebaren. Hennie breidt elke week haar ‘gebarenschat’ uit via online video’s. Inmiddels gaat ze met vier collega’s op voor het officiële certificaat. “Dat zegt wel iets. Wij geloven dat kinderen er baat bij hebben. Maar je hoort mij niet zeggen dat iedereen ermee aan de slag moet. Het past beter bij de ene docent als bij de andere.”
Het team van De Vlindertuin heeft de oriëntatiecursus OMG gevolgd bij Lisette de Jong. Zij is initiatiefneemster van deze methode. Kijk voor meer informatie op onderwijsmetgebaren.nl
Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.
Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.