15 april 2021

Nieuwe groene koepel op De Kring

Nieuwe groene koepel op De Kring. Samenwerking met het Clusius leidt tot schitterend ontwerp

“Toen we hoorden dat basisschool De Kring een groenontwerp zocht voor de koepel in hun monumentale schoolgebouw, waren we direct enthousiast!” Aan het woord is Menno Groen, al 25 jaar docent en relatiemanager op het Clusius College. Zijn collega-docent Marjon Steenbergen valt hem bij: “Echte opdrachten uit werkveld, daar doen we het voor.”

“Onze koepel kon wel een opfrisbeurt gebruiken”, verheldert Michael Vader, directeur van De Kring. “Ook worden we blij van de verbinding met het voortgezet en hoger onderwijs. En onze duurzame vraag voor een groene schoolsfeer past goed in deze tijd en bij Dit is onderwijs. Allemaal mooie redenen om de samenwerking met het Clusius op te zoeken.”

Op bezoek

“Binnen onze opleiding volgen de studenten een module Groen Advies, waarin ze een ontwerp mogen maken voor interieurbeplanting”, legt Clusiusdocent Marjon uit. “Na de vraag van De Kring zijn we z’n allen op locatiebezoek gegaan - toen dat nog kon met de coronaregels.

Op De Kring kregen we een rondleiding en een inkijkje in de rijke geschiedenis van het gebouw. Onze studenten konden de sfeer proeven, de lichtinval bepalen en de koepel opmeten. Na een paar extra vragen aan Michael gingen ze vol energie in groepjes met de opdracht aan de slag.”

De Kring kiest

“Het was een leuke verrassing om de groenontwerpen van de studenten te zien”, vertelt Kring-directeur Michael. “Vanwege de lockdown maakten de studenten creatieve vlogs waarin ze hun zorgvuldige ontwerp toelichtten. Doordat er weinig licht in de koepel valt, adviseerden de studenten ons om voor planten van kunstzijde te kiezen. Een mooie, duurzame oplossing waar we nog lang plezier van zullen hebben.”

In alle ontwerpen hielden ze goed rekening met ons monumentale gebouw. Sommigen verwerkten de bloemmotieven en plantaardige ornamenten die bij de bouwstijl horen in hun ontwerp. Mooi toch? Onze groep 7-leerlingen en leerkrachten hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt en een ontwerp uitgekozen.”

Nieuwe groene koepel

“Wat een superleuk project”, vat Menno samen. “Een nieuwe lichting studenten heeft uiteindelijk het gekozen groenontwerp in de koepel gerealiseerd, en ook die waren weer enthousiast. Ze zijn heel creatief en handig met bloemen en planten. Dit is wat onderwijs leuk maakt, dat horen we ook echt terug.

Met een opdracht als deze maken ze contact met organisaties die een concrete vraag hebben, en mogen ze daar naar eigen idee invulling aan geven. Het is voor studenten zo veel leuker om aan een ‘echte’ opdracht te werken. En ze zijn supertrots op het resultaat!”

Michael: “Wij ook! Het is ontzettend opgeknapt en de sfeer een stuk aangenamer. Op naar meer mooie samenwerkingen!”

Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.