Kinderen volgen thuisonderwijs. Wie had dat gedacht? Scholen vangen kleine groepen op en geven op afstand les. Ouders zijn thuis flink in de weer en niemand weet hoe lang deze situatie blijft zoals-ie is. Het is een verandering waar iedereen mee moet omgaan. Of we dat nu willen of niet. Maar er gebeuren veel goede dingen! En over die goede dingen willen we het hebben. De SaKS-scholen gaan voortvarend te werk, slaan de handen ineen met ouders, kinderen en anderen en nemen hun verantwoordelijkheid. Bestuurder Helma van der Hoorn is trots.
“Het is bijzonder om te zien hoe rustig en positief de scholen blijven. Alle kinderen zijn in beeld en er is goed contact met de gezinnen. Digitaal werken heeft een enorme vlucht genomen en leerkrachten denken in mogelijkheden. Samen met ouders. De oplossingen die ik zie, zijn divers, op maat en ontzettend creatief. Dat doen de scholen op eigen initiatief. Word ik heel blij van.”
“De afgelopen jaren hebben we met de SaKS-scholen onderzocht hoe het onderwijs anders kan en veel ingezet op het anders organiseren van het onderwijs. Vanuit visie. Omdat we vonden dat het nodig was. Dat zie je nu terug: een situatie als deze hebben we nog niet eerder meegemaakt. Juist in deze tijd plukken we de vruchten van de koers waar we al langer op inzetten. Eigenaarschap, samenwerken en talenten ontwikkelen. Hoewel het samenwerken nu op afstand gebeurt, gebeurt het misschien wel meer dan ooit.
Ook zien we dat het eigenaarschap binnen de SaKS scholen inmiddels goed is ontwikkeld, want alle scholen en leerkrachten kiezen zélf hoe zij invulling geven aan deze verandering en zetten daarbij hun talenten in. Er is veel variatie, met als gemene deler dat alle leerkrachten het onderwijs aan de leerlingen ook nu, juíst nu, zoveel mogelijk op maat en betekenisvol voor het kind aanbieden. Uiteraard gebeurt dit alles binnen de beperkte mogelijkheden en lopen we daarbij ook tegen lastige grenzen aan, maar we zijn in staat om mee te bewegen en gaandeweg te leren, bij te sturen en te handelen.”
“Dat de scholen het nu, elk op hun eigen manier, zo goed en snel doen, doet me echt goed. Ik heb er vertrouwen in dat we hier samen doorheen komen en er sterker uitkomen.”
“Het is zo’n gekke tijd dat het lastig is om uitspraken te doen over de toekomst. De scholen zijn gesloten om de rust in het land te bewaren. Hierdoor komen thuissituaties onder druk te staan, vrijwel overal. In mindere of heftigere mate. En dat kan nog even duren. Gelukkig spelen de kinderen nog wel buiten en kunnen sommigen op de scholen terecht. Daarin volgen onze scholen de landelijke regels en doen ze er alles aan om kinderen en ouders vertrouwen te geven.
Ik zie dat directeuren en leerkrachten ervoor zorgen dat alle kinderen in beeld zijn. Naast het bieden van onderwijs op afstand bieden ze ondersteuning, bijvoorbeeld door uit te leggen hoe je een lesdag thuis kunt plannen en hoe online leren werkt. Ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen hun kinderen naar school brengen, een hele dag, of een gedeelte daarvan.
“Deze periode is nieuw, anders en soms niet gemakkelijk. Dan is het des te belangrijker om met elkaar de goede dingen te blijven doen. We kunnen enorm veel leren van deze tijd. Mogelijk is dit niet het laatste virus of de laatste crisis die we met elkaar meemaken. Dan wordt er opnieuw een beroep gedaan op ons meebewegend vermogen en onze talenten. En vooral: doen we dan opnieuw een beroep op elkaar.
Mijn hoop is dat we na deze periode intensiever blijven samenwerken en dat we wat we geleerd hebben in deze periode mee kunnen nemen naar de toekomst. Onderwijs zal nooit meer hetzelfde zijn. It takes a village to raise a child. En er zijn zoveel manieren om ervoor te zorgen dat kinderen worden wie ze zijn. Laten we dat vasthouden met elkaar!”
Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.
Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.