20 september 2023

Talent om te delen

, “Met kennis, talent en passie verrijken vakmensen het onderwijs”

SaKS en partner Klein Alkmaar delen de ambitie om de ontwikkeling van kinderen te verrijken. Zo ontstond het platform de Talentcirkel. Een plek waar ‘talenten’ uit de regio Alkmaar hun kennis en kunde aanbieden aan scholen en kinderopvang en langskomen in de groep - of juist met de kinderen op avontuur gaan. Een mooie aanwinst voor het onderwijs en de kinderopvang in Alkmaar en Bergen; kinderen leren nieuwe vaardigheden en ontdekken hun talenten. Leren stopt niet bij de muren van het schoolgebouw!

“Lesgeven is een vak voor professionals. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat veel dingen die kinderen graag willen leren, niet in schoolboeken terug te vinden zijn. In een wereld die snel verandert is er nog zoveel meer te ontdekken,” vertelt Elly Spanjaard, Projectcoördinator bij SaKS. “De regio zit vol met talent dat bij deze leergierigheid aansluit. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zetten de talenten op de Talentcirkel in als toevoeging aan hun lessen, thema’s of vieringen. Mooie voorbeelden zijn improvisatietheater, houtbewerking, Engels, dichten, bloemschikken, filosofie, fotografie en het creëren van verschillende mediavormen. Voor kinderen is het fantastisch als iemand van buitenaf een workshop komt geven over iets specifieks.”

“Elke gastdocent zet zijn talent in en voegt op die manier waarde toe aan het onderwijs,” vertelt Elly. “De Talentcirkel is een platform waar scholen, vakmensen en kinderopvangorganisaties met elkaar in contact komen. Met kennis en passie over specifieke onderwerpen verrijken de vakmensen op het platform het onderwijs in de regio Alkmaar. Samen geven we vorm aan de ontwikkeling van onze toekomstige generatie.”

Op pad met talent Nanda

Nanda van den Ham van El Kombi organiseert ‘sup it up’-tochten in Alkmaar. ‘Sup it up’ wil zeggen: suppend met een grijper en schepnet de grachten op, om zwerfafval uit het water te vissen. Toen leerkracht Lucienne Koehoorn een keer deelnam, gooide zij een balletje op of dit ook met haar groep kon. Sindsdien is Nanda onderdeel van de Talentcirkel en is ze vaak te gast op de scholen van SaKS. “Mijn gastlessen gaan over water, het milieu en wat kinderen zelf kunnen doen om duurzamer te leven,” vertelt Nanda.

Nanda van den Ham van El Kombi


“We gaan meestal een keer het water op (mits de kinderen een zwemdiploma hebben) of op zoek naar afval in parken en langs het water.” Als Nanda met de kinderen naar buiten gaat, zijn ze enorm fanatiek met het opruimen van afval. “Ik hoor regelmatig: ‘Ik zag ‘m eerst!’ als ze ergens een leeg blikje of flesje zien liggen. Vooral de verbazing bij kinderen is bijzonder. Ze schrikken van de hoeveelheid afval die in en rondom het water ligt en vragen zich hardop af waarom mensen dat allemaal laten slingeren. Dit kan ik ze natuurlijk vertellen, maar omdat zij het met eigen ogen zien, heeft het veel meer effect.”

Workshops van talent Regina

Een ander talent in de Talentcirkel is Regina Jager. Van origine is ze operatieassistent en weefselafnemer, inmiddels organiseert ze daarnaast ook creatieve workshops. Regina’s zoon zit op een SaKS-school en een leerkracht vroeg of ze knutsellessen wilde geven via de Talentcirkel. “Sindsdien is de bal gaan rollen. Ik ben regelmatig op verschillende SaKS-scholen te vinden. We zijn dan lekker creatief bezig - in plaats van cognitief. Veel kinderen denken dat ze niet kunnen knutselen, maar ik leer ze op hun intuïtie te vertrouwen. Laatst kwamen er drie kinderen naar mij toe met het verzoek of we een verjaardagscadeau voor hun leerkracht konden maken. Na veel geheimzinnig gesmoes en overleg met een andere docent, zijn we gaan macrameeën. We hebben ringen bekleed met gehaakte kleedjes en hier kaartjes met lieve berichten aan gehangen. Het werd prachtig en zowel de leerlingen als de leerkracht waren blij en apetrots.”

Inspireer de toekomstige generatie: meld je aan bij de Talentcirkel?

Onderwijs gaat veel verder dan de muren van een klaslokaal. Wil jij onze leerlingen inspireren? Ben jij enthousiast over je vak, je hobby of heb je een talent waar de toekomstige generatie iets van kan leren? Kijk voor meer informatie op www.detalentcirkel.nl.


*Een langere versie van dit artikel verscheen eerder in Regio Alkmaar Magazine (Rodi Media).

Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.