Lid Raad van Toezicht SaKS

SaKS is per 1 januari 2024 op zoek naar een Lid Raad van Toezicht

De functie

Als toezichthouder speel je een belangrijke rol in de toekomst van SaKS: een ambitieuze onderwijsorganisatie van vijftien katholieke basisscholen in Alkmaar en Bergen. Je draagt bij aan de eigentijdse visie van SaKS en haar besturingsfilosofie in de overtuiging dat mensen zich vanuit intrinsieke motivatie willen ontwikkelen. Jouw ondernemende, innovatieve persoonlijkheid met nuchtere zakelijkheid en professionaliteit zet je in voor de opdracht van de stichting: Bij SaKS kun je worden wie je bent!

Je vindt het prettig om vanuit een integrale verantwoordelijkheid samen te werken, waarbij ieder RvT-lid gelijkwaardig is aan elkaar, zonder portefeuilles wel met aandachtsgebieden. Jouw bestuurlijk-politieke ervaring is daarbij van toegevoegde waarde. De ontstane vacature zal worden ingevuld met een kandidaat op voordracht van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Na benoeming opereert het lid gelijkwaardig aan de andere RvT-leden.

Je bent een critical friend van het college van bestuur, volgt de ontwikkeling van de organisatie op gepaste afstand met een positief-kritische houding. Met jouw kennis, ervaring en relevante netwerk fungeer je als sparringpartner. Vanuit een brede maatschappelijke blik zie je kansen en mogelijkheden om de onderwijskwaliteit te blijven waarborgen.

Ingangsdatum: 1 januari 2024


SaKS biedt:
 
 • Een toezichthoudende functie bij een organisatie met een eigentijdse besturingsfilosofie. 
 • Een collegiale raad van toezicht met hart voor onderwijs.
 • Een raad met een professionele, prettige werksfeer, waarbij gevoel voor humor en relativeringsvermogen worden gewaardeerd.
 • Een vergoeding overeenkomstig de richtlijnen van de Vereniging voor toezichthouders (VTOI-NVTK).
 • Een zittingstermijn voor 3 jaar met mogelijkheid tot herbenoeming.

Informatie over de organisatie

De raad van toezicht zoekt, vanwege het verstrijken van de zittingstermijn, een nieuw lid ter aanvulling op het huidige team. De raad bestaat uit vijf leden, inclusief de voorzitter. De leden van de raad zijn proactief en denken mee met de bestuurder over de gevolgen van externe ontwikkelingen voor de organisatie. SaKS hanteert het Raad van Toezichtmodel en kent een éénhoofdig college van bestuur (CvB), dat ondersteund wordt door het SaKS-plein, bestaande uit het team Bedrijfsvoering en het team Onderwijs en Ontwikkeling. De raad van toezicht functioneert op afstand en biedt een klankbord voor het bestuur en staat het bestuur met raad en daad terzijde, gevraagd en ongevraagd. 

Het DNA van SaKS wordt gevormd door de zogenaamde ‘SaKS-Beweging’. Een beweging die een aantal jaren geleden is ingezet vanuit de sterke overtuiging dat het anders moet èn kan in het onderwijs. De ongrijpbaarheid van de toekomst bood een prachtige uitdaging om anders naar het onderwijs te kijken. Om weg te bewegen van een systeem dat kinderen langs dezelfde meetlat legt, om de oude manier van denken los te laten en nieuwe paden te bewandelen.  

De stichting streeft naar een diverse samenstelling van de raad wat betreft expertise, ervaring, gender en culturele achtergrond, drijfveren en persoonlijkheden. De relatie tussen bestuurder en toezichthouders wordt (wederzijds) ervaren als betrokken, is gebaseerd op vertrouwen en biedt ruimte om de productieve dialoog verder uit te bouwen. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van SaKS.


Wat vragen wij?

Competenties en vaardigheden
 • Je hebt een bestuurlijk-politieke achtergrond in het maatschappelijk domein.
 • Je hebt affiniteit met (onderwijs-)vernieuwing.
 • Je hebt binding met de regio en een netwerk in het publieke domein.
Functie-eisen
 • Je hebt een HBO+ werk- en -denkniveau.
 • Toezichthoudende en bestuurlijke ervaring (binnen het onderwijs) is een pre.
   
Selectieprocedure

ScoliX begeleidt deze werving- & selectieprocedure voor SaKS. Graag ontvangen wij jouw cv en motivatiebrief uiterlijk 9 oktober 2023 voor 09.00 uur via de button solliciteer.

Na de brievenselectie volgt de eerste ronde voorgesprekken op het kantoor van ScoliX in Ouderkerk aan de Amstel. De gesprekken met de commissie vinden plaats in Alkmaar.

Belangrijke data

Sluitingsdatum: 9 oktober 2023
Voorgesprekken ScoliX: 12 & 13 oktober 2023
1e gesprek BAC: 31 oktober 2023
2e gesprek (optioneel): 6 november 2023

Wil je in jouw agenda alvast rekening houden met deze data? 


 
SaKS: Samen Katholieke Scholen

SaKS, Samen Katholieke Scholen Alkmaar, een (netwerk)organisatie van scholen die met elkaar een beweging vormen om het onderwijs anders en met meer betekenis voor leerlingen, leerkrachten en ouders vorm te geven. “Worden wie je bent” vormt de kern van de SaKS-beweging. Die beweging verloopt langs vier richtsnoeren (eigenaarschap, talentontwikkeling, samenwerking en zingeving) die focus geven op bovenschools niveau, maar ook ruimte om een eigen vertaling op schoolniveau te maken. Met de slogan “SaKS over morgen” maakt SaKS duidelijk dat we met ons onderwijs niet alleen kinderen een basis willen geven voor een gezonde en gelukkige toekomst voor zichzelf, maar juist ook voor de wereld waarin ze leven.

www.saks.nl

Solliciteer direct

Wij verzorgen onze vacatures via Meesterbaan, via onderstaande knop kunt u solliciteren.

Solliciteer via Meesterbaan
Deel deze pagina

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant