De toekomst krijgt een stem

24 januari 2023

Op vrijdag 13 januari vulde de historische raadzaal van het Stadhuis in Alkmaar zich met dertig leerlingen van de SaKS Toekomstraad. Op uitnodiging van Wethouder Onderwijs Ad Jongenelen kregen zij de kans om hun blik op de toekomst van het onderwijs en Alkmaar te delen.

De Toekomstraad bijt zich vast in grote vraagstukken als klimaatverandering, duurzaamheid, ongelijkheid, gezondheid en technologische ontwikkelingen. Dit keer deden zij dit op de plek waar beslissingen worden genomen die effect hebben op hun eigen toekomst. Tijd voor een goed gesprek dus, want hoe wil de Toekomstraad Alkmaar later besturen en hoe zien zij hun rol hierin? Die vrijdag ontdekten de dertig leerlingen waar zij de mogelijkheid zien om de toekomst samen anders in te richten.

Toekomstraad

Maak kennis met de SaKS Toekomstraad: een verzameling van 30 midden- en bovenbouw leerlingen van alle SaKS scholen. Zij vertegenwoordigen ieder hun eigen basisschool en zetten zich in voor het onderwijs van morgen en overmorgen. Tijdens de bijeenkomsten krijgen ze de mogelijkheid om te delen wat het onderwijs nodig heeft, waar ze zich zorgen over maken of juist heel blij van worden. Onderwerpen als duurzaamheid, natuur, energie en huisvesting komen allemaal aan bod. In oktober kwamen zij voor het eerst bij elkaar, gedurende het schooljaar worden verschillende bijeenkomsten gepland.