Leerlingen van De Wegwijzer fotograferen hun wijk in Rondje Overdie
Met een telefoon in je hand door je eigen woonwijk lopen, op zoek naar mooie, bijzondere of juist alledaagse dingen om te fotograferen. Een groepje leerlingen van De Wegwijzer ging op pad met een heuse fotograaf en legde Overdie op schitterende wijze vast. Ze lieten hun creativiteit de vrije loop en ontdekten dat ze ontzettend trots mogen zijn op hun wijk én hun talent voor fotografie.
Rondje Overdie ontstond in 2021. “Het is een project om de Alkmaarse wijk te verfraaien,” vertelt Muriel Hopman, gebiedscoördinator bij Woonwaard voor Alkmaar Zuid, West en De Rijp. “Het is een samenwerking tussen Woonwaard, Van Alckmaer en De Wegwijzer, met het doel te laten zien hoe bijzonder Overdie is.”
“Vorig jaar benaderde De Wegwijzer ons om een project op te zetten. Zij wilden ‘de wereld’ naar het klaslokaal halen of er juist opuit gaan. Ze zochten samenwerking met organisaties en instanties in de omgeving. Dit konden we perfect combineren met een van Woonwaards doelen: de wijk Overdie aantrekkelijker maken en de verbinding onderling verbeteren. Zo ontstond Rondje Overdie, een leuke wandelroute door de wijk. We hebben in 2021 met kleuters van De Wegwijzer vogelhuisjes geschilderd en opgehangen. Ook plaatsten we insectenhotels bij het schoolgebouw en het buurthuis. Emile Roemer kwam het project officieel openen,” vertelt Muriel.
Uiteraard kan een project altijd worden uitgebreid. Roger Gijzen, leefbaarheidsconsulent en huisfotograaf bij Woonwaard, kwam met het idee voor dit kalenderjaar. “Het leek mij tof om de leerlingen van De Wegwijzer mee te nemen door de wijk om mooie foto’s te maken, en die daarna te exposeren op de route, in gerecyclede fotolijstjes. Met dat project konden we ook dit jaar de extracurriculaire uren van leerlingen van De Wegwijzer op een speelse en leerzame manier invullen.”
Fotograferen met je eigen telefoon
Zo bedacht, zo gedaan. “We gingen vier keer ruim een uur met de leerlingen op pad. De eerste keer liepen we de route van Rondje Overdie, om locaties te scouten voor hun fotokunst. De tweede keer heb ik een workshop fotografie gegeven. Daarna zijn we in twee groepen de wijk in gegaan, om mooie plaatjes te schieten met onze eigen telefoons. De leerlingen waren dolenthousiast en namen mijn tips ter harte: ze gingen alle technieken die ik ze geleerd had, uitproberen. Dat was mooi om te zien. Er zat echt talent tussen, met een goed oog voor compositie en perspectief.” Bij de derde bijeenkomst kozen de leerlingen hun drie beste foto’s. Roger en Muriel hielpen ze om die foto’s te printen en lamineren, voor in de lijsten langs de route. Ook werkten ze die middag aan een poster om Rondje Overdie wederom in de schijnwerpers te zetten, zeker nu hun eigen werk langs de route hangt.
“Leuk om een keer iets anders te doen”
De leerlingen gingen aan de slag met grote vellen karton, stiften, plaatjes en sjablonen. We vroegen ze om een reactie op het project. “Het is leuk om een keer iets anders te doen dan in de klas. Fotografie vind ik te gek. En straks hangen onze foto’s gewoon langs de wandelroute, waar iedereen ze kan zien. Dat vind ik heel cool.” Een andere leerling vertelde: “We mogen heel creatief zijn. Als we in de klas knutselen, is er altijd wel iets van een opdracht. Hier mogen we het helemaal zelf bepalen. En het is natuurlijk leuk om even weg te mogen van school en iets heel anders te doen!” Tijdens de vierde bijeenkomst hebben de leerlingen samen met Woonwaard en Van Alckmaer alle fotokunst opgehangen langs de route van Rondje Overdie. Muriel vertelt: “We merkten dat de leerlingen het heel tof vonden om hun foto’s op te hangen. Het is iets om trots op te zijn, en dat kon je van hun gezichten aflezen.”
“Trots op zichzelf, maar ook op hun wijk”
Gerda Akkerman, leerkracht van de leerlingen bij De Wegwijzer, vertelt dat het voor de deelnemers in eerste instantie een beetje onduidelijk was wat ze precies gingen doen, maar dat het enthousiasme heel snel groeide. “Ze mochten op pad met een echte fotograaf en flyers maken om hun geëxposeerde foto’s te promoten. We moesten op school wat extra kopieën maken van de flyers en posters en ik denk dat ze het me wel honderd keer gevraagd hebben … Het is ook een win-win: dankzij dit project zijn de kinderen enorm trots op zichzelf, maar ook op de wijk waar ze wonen. Wij hopen dat we meer projecten met Woonwaard en Van Alckmaer mogen doen en het lijkt erop dat dit gaat lukken, we hebben alweer een brainstorm gepland.”
De foto’s hangen in wissellijstjes
Ook Muriel en Roger kijken terug op een geslaagd project. “Tijdens de eerste bijeenkomst waren de leerlingen een beetje terughoudend. Ze keken de kat uit de boom, maar zodra ik ze meenam in mijn verhaal over fotografie, werden ze heel enthousiast,” grijnst Roger. “De foto’s hangen in wissellijstjes, dus we hopen dat ze andere leerlingen enthousiasmeren om ook mooie foto’s te maken en die naar ons op te sturen.” Muriel beaamt dit en voegt toe: “We proberen het zo leuk en spannend mogelijk te maken om de wijk op een positieve manier te ontdekken, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Projecten als Rondje Overdie helpen daarbij enorm.”