Sup it up in de Alkmaarse grachten

24 januari 2023

Op een prachtige zonnige dag arriveert groep 7 van de Lispeltuut fluitend en fietsend in de binnenstad van Alkmaar. Samen met leerkracht Lucienne gaan zij een poging wagen om hun balans op het water te bewaren en daarbij de Alkmaarse grachten een stukje schoner achter te laten. In het Singelpark worden zij ontvangen door Nanda van El Kombi Sup. Voor iedereen ligt een sup klaar en al snel zien we geconcentreerde en vrolijke gezichten op het water!

Sup it up

‘Sup it up’ wil eigenlijk zeggen: suppend met een grijper en schepnet het water op, om zwerfafval uit het water te vissen. Nanda van El Kombi Sup is de initiatiefneemster van de ‘sup it up’ tochten in de grachten van Alkmaar en maakt de stad iedere dag een stukje mooier. Zij doet dit samen met jong en oud. Dus toen leerkracht Lucienne zelf een keer deelnam, gooide zij een balletje op of dit ook met haar klas kon. ‘‘Ja natuurlijk, stuur maar een berichtje!’’ zei Nanda en zo werd het geregeld.

Het water op!

Al die pubers op het water? Is dat wel zo’n goed idee? Absoluut. Jong geleerd, is oud gedaan. Tijdens de suptocht zijn alle kinderen bloedfanatiek aan het vissen in het water. “Hoeveel heb jij al!?”, “Kijk kijk, daar links van jou drijft een McDonald’s bekertje!”, “Juf, mag je ook dingen uit het gras pakken?”. Het enthousiasme is er! Samen de strijd aangaan tegen zwerfafval: dit project maakt de leerlingen duidelijk hoe afval hier terecht komt en wat het effect is van zwerfafval op ons open water. Hierdoor denken ze wel twee keer na voordat ze een blikje zomaar in het gras gooien. Daarbij is het actie, zelf aan de slag gaan, met iets wat we dagelijks tegenkomen. In plaats van er alleen naar te kijken, geeft het opruimen een goed gevoel. Gelukkig is er deze bewuste ochtend niet heel veel afval in het water te vinden. Des te meer tijd over om dat suppen te leren beheersen. Bij terugkomst scheiden de leerlingen het zwerfafval, zodat het zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

Waterschap: HHNK

In de zon kennismaken met suppen, dat wil iedere leerling in Alkmaar wel! Het waterschap, HHNK, hecht grote waarde aan dat kinderen zich bewust worden van de invloed van zwerfafval op onze natuur en ons drinkwater. Daarom werken zij samen met Nanda om gastlessen te verzorgen. In deze educatieve module gaan leerlingen binnen en buiten aan de slag met het thema Schoon & Gezond water. De module start met een gastles over het werk van het waterschap en de vervuiling van water in meren en sloten door plastic en zwerfvuil in Nederland en de wereld. Vervolgens gaan de leerlingen op het land of water op expeditie, tijdens een Sup it Up of trashwalk. Door de kennis en het handelingsperspectief bieden ze leerlingen een stap naar een duurzamere waterwereld.

Samen bewegen en bijdragen aan een mooie stad, ervaar zelf hoe leuk het is om dit als klas te ondernemen. Lijkt zo’n les met een groep jou ook interessant? Meer informatie vind je hier: www.elkombi.nl.