Gymzaal vol beweging bij de Kring

6 juni 2023

Wethouder Christiaan Peetoom knipte het rode lint door in de vernieuwde gymzaal van basisschool de Kring. Het startsein voor eindeloos veel mogelijkheden voor beweging, want de wanden en de vloer van de zaal zijn ingericht volgens de principes van het Athletic Skills Model (ASM).

Op donderdag 1 juni waren wethouder Christiaan Peetoom en Tweede Kamerlid Rudmer Heerema aanwezig: een lint werd doorgeknipt en zij waagden zich aan een door leerlingen bedacht spel. In het historische pand zijn de wanden en vloer ingericht volgens de principes van het Athletic Skills Model, ontwikkeld door René Wormhoudt. Deze gymzaal stimuleert naast veel beweging: creativiteit en samenwerking. Het uitgangspunt bij ASM is om kinderen veelzijdig te leren bewegen, meer dan in een klassieke gymzaal.

De Kring is de vierde basisschool in Nederland met een gymzaal volgens deze principes. Vakleerkrachten gaan hier samen met leerlingen aan de slag. Het biedt veel mogelijkheden om de creativiteit van kinderen. ,,Kinderen kunnen heel goed zelf een beweegspel bedenken, zelfs zonder een bal of ander spelmateriaal. Dat geeft mij weer vrijheid om instructies te geven aan een kleiner groepje kinderen.’’ Aldus vakleerkracht Ruby de Bont.

In het NHD verscheen een artikel over de opening, deze lees je hier.

Foto: Noordhollands Dagblad, jjfoto.nl / Jan Jong