Jasper Bente Anne stadhuis

Junior bestuurder Bente bezoekt wethouder Nieuwenhuizen

6 maart 2024

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen kreeg vandaag hoog bezoek in het stadhuis. Niemand minder dan Bente van Pruissen, junior bestuurder bij SaKS, ging met hem in gesprek over de locatie voor een nieuwe school. Waar moeten we rekening mee houden? Wat hebben we nodig voor een nieuwe school? We kunnen concluderen dat er in ieder geval genoeg speel- en beweegruimte moet zijn. En het liefst een schoolhond!

Bestuurder voor één dag

Bente zit in groep 7 van basisschool het Kompas en mocht voor één dag beslissingen maken als junior bestuurder van SaKS. Samen met bestuurder Anne Bruggeman ging ze op pad. Ze deden twee scholen aan, de Matthieu Wiegman in Bergen en de Wegwijzer in Alkmaar. Bente dacht mee over belangrijke onderwerpen zoals het stoppen met toetsen, hoe we als scholen om kunnen gaan met het lerarentekort en de oprichting van de Nieuwe Alkmaarse; een school voor 4-18 jaar. Ook kwam pesten aan bod, een onderwerp dat Bente zelf erg aan het hart gaat.

Een creajuf, klusmeester en dierenverzorger

Er zijn niet genoeg juffen en meesters voor alle groepen. Wat nu? Bente heeft besloten dat we andere soorten juffen en meesters naar de school moet halen. Zoals een creajuf, een klusmeester, een dierenverzorger of een kicksboksleraar. Want dat maakt het leren veel leuker! Daar gaat Anne mee aan de slag. Ook weet Anne nu dat kinderen best verdrietig kunnen worden als andere kinderen hogere cijfers halen. Eigenlijk is het helemaal niet leuk als kinderen met elkaar worden vergeleken. Gelukkig vertelden de leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool dat we al bezig zijn met andere manieren om kinderen te volgen, zoals een Ik Ontwikkel portfolio. Dan hoeven we uiteindelijk niet meer te toetsen. Dat vindt Bente een heel goed idee.

Leerlingen Matthieu Wiegman vertellen over Ik Ontwikkel portfolio

Paardrijden op school

Bente kijkt terug op een drukke, maar heel leuke dag. Ze vindt het mooi dat er zoveel nieuwe ideeën voor de scholen zijn. Zelf zou ze veel meer dieren op school willen, want Bente is dol op paarden, honden en konijnen. Lessen in verzorging van dieren, maar ook bijvoorbeeld paardrijden zou ze helemaal te gek vinden.

Wil Bente later bestuurder van SaKS worden? Nee hoor, niet met zo’n drukke agenda als Anne! Bente wordt later vast een hele goede vee arts.

Bente over haar dag als Junior Bestuurder