22 april 2020

Hartverwarmende initiatieven op SaKS-scholen

Een greep uit de creatieve oplossingen: op de Erasmus is er sinds een paar weken een heus klassenjournaal gestart. Op de Sint Adelbertus kunnen kinderen tóch naar de bibliotheek, op gepaste afstand. En op de Burijn hebben de leerkrachten een lied gecomponeerd om aan de kinderen te laten weten hoe erg ze worden gemist.

“Onderwijs op afstand is niet altijd gemakkelijk. Hoe blijf je met elkaar verbonden? Hoe houd je thuis leren leuk? Kinderen doen wat ze kunnen, ouders zijn fantastische begeleiders en ook de leerkrachten zitten zeker niet stil. Ze doen goede dingen in deze gekke tijd.

“Juf, waar blijft het klassenjournaal?”

“Al mijn hele leven word ik blij van kinderen”, vertelt Hannah Schouwenaar. “Sinds november 2019 sta ik drie dagen per week voor groep 7 op de Erasmus en voel me als een vis in het water. In deze tijden mis ik het contact met de leerlingen erg. Daarom heb ik het klassenjournaal gemaakt: zo blijven we met zijn allen in beeld en met elkaar verbonden.”

Hoe ziet een klassenjournaal eruit?

“Een journaal duurt ongeveer een kwartiertje. Ik lees bijvoorbeeld verhalen voor, leg dingen uit, geef opdrachten en challenges van mezelf en collega’s. Ik ben heel trots op hoe de kinderen het doen. Daarom probeer ik ze te inspireren en laat ik zien wat iedereen heeft gedaan op hun schooldag thuis. Inmiddels sturen ze zelf filmpjes op, leggen ze aan elkaar uit hoe ze opdrachten aanpakken en geven ze elkaar complimenten.

Op de dagen dat ik werk, plaats ik er eentje rond een uur of 10. Als het wat langer duurt, krijg ik reacties: ‘juf, komt-ie nog wel vandaag?’ Sommige kinderen kijken met het hele gezin. Echt hartverwarmend.”

“In contact blijven – juist nu – is zo belangrijk en fijn!”
Filmen = leerzaam

“Voor de coronatijd waren we in de klas bezig met de Rabo AZ Foodtour: een interactief lesprogramma waarin duurzaamheid en gezonde voeding centraal staan. Toen zag ik hoeveel de kinderen leren van zichzelf filmen en terugzien. Dat merk ik nu ook. Het hoeft zeker niet perfect te zijn, maar ik word er steeds handiger in. Ik neem alles in één take op, plak er vervolgens beeldmateriaal van de kinderen tussen en knip mijn eigen gehakkel eruit. Ik blijk heel vaak ‘super’ te zeggen. Daar ben ik mee bezig”, lacht Hannah.

Blik op de toekomst

“Het is nog onduidelijk hoe lang deze situatie blijft zoals-ie is, maar ik hoop enorm dat we elkaar snel weer zien. Echt zien. En ik hoop dat we dingen leren van deze periode. Dat er meer tijd komt voor kleinere klassen en goede begeleiding, passend onderwijs en talenten ontwikkelen. Ik kan niet wachten tot we straks samen de klassenjournaals terugkijken en tegen elkaar zeggen: weet je nog, corona?”


Blijven lezen dankzij een rijdende schoolbieb

Esther Verbiest geeft al jaren les op de Sint Adelbertus en staat voor combinatiegroep 2/3. “Leesontwikkeling is belangrijk én leuk. Kinderen zitten nu veel achter schermpjes, terwijl wegduiken in een boek heerlijk kan zijn. Sommige ouders waren door hun ‘eigen’ boeken heen en de bibliotheken zijn dicht. Aan ons de taak om een extra mogelijkheid tot lezen te bieden. Daarom hebben we een rijdende bibliotheek op ons schoolplein gezet.”

De rijdende schoolbieb
De rijdende schoolbieb
Boeken lenen op afstand

“Op ons schoolplein staat een cirkel geschilderd. We hebben de boekenkar midden in die cirkel gezet en er mag steeds één kind of ouder tegelijk een boek uitkiezen. De rijdende bieb is ingedeeld op verschillende AVI-niveaus. Ook zijn er informatieve boeken te vinden, net als strip- en prentenboeken. ”

“Creativiteit komt in een stroomversnelling”
Technologie = top

“Het is een heftige tijd, maar er gebeurt ook veel moois. Creativiteit komt in een stroomversnelling en naast lezen, gaat er ook veel tijd en aandacht naar contact houden met elkaar. Dat kan gelukkig digitaal. De technologische ontwikkeling heeft een enorme vlucht genomen. Naast leerkracht, ben ik nu een kei in vloggen, filmpjes bewerken en kan ik op deze manier de connectie met de kinderen behouden. Onderwijs op afstand is leuk, maar uiteindelijk missen ze jou! Ze willen juf zien en horen.”

Ook ouders hebben behoefte aan contact met ons, net als wij met hen. Op ons platform Social Schools zie je dat de communicatie steeds meer een wisselwerking wordt. Leerkrachten en ouders reageren op elkaar met filmpjes, foto’s en vlogs.”

Blik op de toekomst

“Ik hoop enorm dat we elkaar voor de zomervakantie weer kunnen zien. Voor alle partijen is dat fijn. Een beetje structuur, ritme en gezelligheid. Misschien kunnen we klassen in shifts laten komen, of met vaste looproutes gaan werken. In elk geval: het gaat nog een hele puzzel worden. In de tussentijd blijft het een gemeenschappelijk doel om hier samen in goede gezondheid weer uit te komen. Dat lukt alleen als we het samen doen!”


Brok in de keel door Burijnlied

Amber Danenberg staat vijf dagen per week voor groep 3 op De Burijn. “Muziek is mijn specialiteit. Ik heb een post-hbo in die richting gedaan en probeer muziek weer terug te brengen op school. Toen ik werd getipt door een vriendin over een schoollied, ben ik aan de slag gegaan.

Binnen vijf minuten een refrein

“Het nummer moest wel een bekend zijn bij de kinderen, natuurlijk. Daarom viel al snel de keuze op ‘Reünie’, van rapper Snelle. Met mijn vriend had ik binnen vijf minuten een refrein in elkaar geschreven. Het tempo van de begeleidende muziek hebben we iets vertraagd, zodat we makkelijker konden meezingen.

Mijn collega’s kozen een stukje uit het lied waar ze zich prettig bij voelden en zongen een stukje in. Sommigen vonden het spannend, maar hoe meer filmpjes er binnenkwamen, hoe meer leerkrachten ook aan het zingen gingen.”

“We hebben dit samen gedaan. Heel sterk!”
Kippenvel

“Het is misschien niet loepzuiver, maar de boodschap is zo positief en leuk: we missen de kinderen allemaal heel erg. En we zijn trots op hoe iedereen met deze situatie omgaat. De reacties waren superenthousiast. Kinderen, ouders en collega’s met kippenvel of een brok in de keel. Misschien is dit wel het nieuwe schoollied van de Burijn”, lacht Amber.

Blik op de toekomst

“Vijf dagen geef ik in mijn eentje thuisonderwijs op afstand. Dat vind ik best pittig. Ik ben heel blij met de betrokkenheid van de ouders. We hebben ondanks de afstand meer contact dan ooit. Ik hoop dat dat blijft, ook als straks de kinderen weer naar school kunnen. Die verbondenheid, ook tussen collega’s vind ik belangrijk. Zelf denk ik dat we op korte termijn niet terug kunnen naar hoe het was. Wel hoop ik dat we nog dit schooljaar langzaam en gefaseerd weer les kunnen gaan geven, terwijl we elkaar in bescherming blijven nemen.”

Deel dit artikel

Meer lezen? Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Onze ontdekkingstocht naar het onderwijs van de toekomst levert prachtige verhalen op.
Deze delen we via ons eigen online magazine.

Wil je de magazines periodiek in je mailbox ontvangen? Dat kan.

Uiteraard gaan we op een correcte wijze om met je persoonsgegevens. Hoe? Dat lees je in het privacy statement.